Notă: Conţinutul acestui blog este pur informativ şi nu se substituie terapiei medicale de specialitate.

joi, 25 aprilie 2013

Codul mnemotehnic PROVIDENTA

O tehncă uitată redevine actuală

 

Codul numeral-fonetic PROVIDENTA este o metodă mnemotehnică simplă de conversie a cifrelor în litere, respectiv a numerelor în sunete. Substituţia numerelor cu sunete (cuvinte) se bazează  pe principiul psihologic conform căruia cuvintele, mai ales dacă sunt integrate în propoziții și fraze, se rețin mai uşor decât numerele abstracte, care sunt lipsite de sens. Acest cod anonim, astăzi cu desăvârşire necunoscut, reactualizat de Gavriil Stiharul, constituie o alternativă la Codul numere-consoane al lui Aimé Paris (1798 – 1866), care este mai complicat şi se învaţă într-un timp mai lung. Mai are avantajul că cele 10 litere care codifică primele 10 numere formează cuvântul PROVIDENTA, care este de fapt PROVIDENŢĂ fără diacritice, vocabulă uşor de ţinut minte. De această metodă pot beneficia toţi aceia care tebuie să reţină un volum mare de numere, mai ales dacă sunt presaţi de timp. Se pot reţine rapid liste cu numere de telefon sau cu numere de conturi de bancă, formule matematice etc. Marii beneficiari rămân însă aceia care întâmpină dificultăţi la reţinerea numerelor, dar pot memora uşor şi natural cuvinte.

Metoda

 

Simplitatea Codului constituie marele lui avantaj. Se asociază cele 10 literele ale cuvântului PROVIDENTA cu primele 10 cifre cheie  şi se formează codajul principal.

Cifre

Litere

0

P

1

R

2

O

3

V

4

I

5

D

6

E

7

N

8

T

9

A


Pentru a reţine un număr, de pildă, numărul 0895435 este suficient să realizăm mental conversia: PTADIVD. Se construieşte o propoziţie sau o frază (eventual mai multe) în care iniţialele fiecărui cuvânt trebuie să fie literele obţinute prin conversie: Profesorul Te Aşteaptă De Ieri. Vino degrabă!
Odată memorate aceste propoziţii, prin reconvertirea iniţialelor se poate reveni la numărul originar.
În vederea obţinerii unui beneficiu optim, propoziţiile trebuie să fie simple, clare şi concrete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu